Seguici
iBookstore
Android app on Google Play
Like Us
Un programma di
Space Scoop tabor '11: Dan 4: Uran ni bil zadet le enkrat
06 October 2011

Planet Uran je nekoliko neobičajen. Za razliko od drugih planetov v našem osončju se vrti postrani - lahko bi skoraj rekli, da se kotali! To pomeni, da na Uranu ne bi videli dneva in noči, kot ga vidimo na Zemlji, saj njegovo vrtenje ne vpliva na to, kateri deli planeta so obrnjeni proti Soncu in kateri ne.

Astronomi so menili, da se je Uran prekucnil na bok v zgodnji zgodovini Osončja, ko naj bi se vanj zaletelo telo, ki je imelo nekajkrat večjo maso kot Zemlja. A danes je skupina astronomov objavila, da ta verzija dogodkov ni čisto prava.

Napisali so računalniški program, ki simulira, kakšen bi bil danes Uran, če bi se vanj v preteklosti zaletelo eno veliko telo. Računalniška simulacija je pokazala, da bi se, če bi se to zgodilo, Uranove lune gibale okoli njega v nasprotni smeri, kakor pa jih vidimo gibati se danes. Ko pa so z računalniki simulirali, kaj bi se zgodilo, če bi se v Uran zaleteli vsaj dve manjši telesi, je simulacija dala planet in njegove lune, ki se vrtijo in gibljejo tako, kot jih vidimo danes.

To odkritje pomeni, da je teorija o tem, kako so nastali planeti Uran, Jupiter, Saturn in Neptun – tako imenovani plinasti orjaki – napačna. Astronom Alessandro Morbidelli razlaga: "Dejstvo, da je bil Uran zadet vsaj dvakrat, kaže, da so bili močni trki ob nastanku velikih planetov pogosti.Tako bo potrebno teorijo ponovno pretehtati."

Ugotovitev so objavili danes na astronomskem srečanju v Franciji, kjer se je zbralo okrog 1.400 astronomov s celega sveta, da bi razpravljali o najnovejših odkritjih o planetih. Več o drugih novicah s tega srečanja lahko izveš na povezavi na dnu te strani.

 

Cool dejstvo

Leto na Uranu je veliko daljše od leta na Zemlji, saj potrebuje Uran za en obhod okoli Sonca okrog 84 Zemljinih let!

Maggiori Informazioni

Slika: NASA/Space Telescope Science Institute 

More information

 

 

 

 

To je otroška verzija novice Europlanet.

Share:

Maggiori Notizie
30 July 2020
14 July 2020

Foto

Urano non è stato colpito soltanto una volta
Urano non è stato colpito soltanto una volta

Printer-friendly

PDF File
898,6 KB