Seguici
iBookstore
Android app on Google Play
Like Us
Un programma di
Neobičajna superjunakinja
30 April 2012

Črna luknja nastane, ko se neka masivna zvezda stisne v neverjetno majčkeno prostornino. (Primerljivo s tem, da bi Zemljo stisnili na velikost frnikule!) Snov, ki je tako na gosto zapakirana v majhno prostornino, je tisto, kar daje črnim luknjam njihovo supermoč:  njihovo neverjetno močno gravitacijsko silo, ki lahko za vedno požre tudi svetlobo, če se ji ta preveč približa! 

V tem območju nevarnosti se vsaka snov, preden za vedno izgine v črni luknji, pospeši do zelo visokih hitrosti. Ta zelo hitra snov oddaja rentgensko svetlobo, ki jo lahko astronomi opazujejo s posebnimi teleskopi v vesolju.

Seveda ima moč vsake superjunakinje svoje meje, tako tudi moč črne luknje. Kljub temu pa so astronomi v zadnjih nekaj letih odkrili območja okrog črnih lukenj, ki oddajajo nore količine rentgenske svetlobe – veliko več, kot naj bi bilo mogoče. V galaksiji na tej sliki, imenovani M83, so astronomi odkrili eno tako čudaško močno črno luknjo. 

Astronomi še vedno ne razumejo v celoti, kaj povzroča, da so nekatere črne luknje mega-močne, možno pa je, da zato ker so veliko težje od normalnih črnih lukenj. Težka črna luknja bi lahko srkala več snovi kot manjša črna luknja, kar bi proizvajalo veliko več rentgenske svetlobe. Mega-močne črne luknje naj ne bi bile le nekajkrat težje od Sonca, ampak bi lahko bile celo 100-krat težje! 

Cool dejstvo

Črna luknja v galaksiji M83 proizvaja sedaj 3000-krat več rentgenske svetlobe kot je je, preden je postala mega-močna!

Maggiori Informazioni

 

To je otroška verzija novice Nasinega rentgenskega observatorija Chandra.

Share:

Maggiori Notizie
4 December 2019
26 November 2019
31 October 2019
23 October 2019

Foto

Non come i soliti super-eroi
Non come i soliti super-eroi

Printer-friendly

PDF File
1,0 MB