Seguici
iBookstore
Android app on Google Play
Like Us
Un programma di
Bevrijding uit een kosmische cocon
15 May 2012

In films zie je wel eens dat helden en boeven worden weggeblazen na een explosie. Dat gebeurt doordat er bij de explosie een krachtige energiegolf, een schokgolf, ontstaat. In de ruimte gebeurt hetzelfde wanneer een ster explodeert als supernova.

De schokgolf van de supernova wordt opgenomen door de buitenste lagen van gas en stof van de ster, die voor de explosie vrijkwamen uit de ster. Het gas wordt zo heet dat het röntgenstraling gaat uitzenden. Astronomen kunnen die straling met telescopen fotograferen, zoals op de foto hierboven.

Ze namen twee foto's van de gloeiende wolk van gas en stof, met een tussenpoos van een jaar. De astronomen vergeleken de twee röntgenfoto's en denken nu dat de schokgolf eindelijk aan het ontsnappen is uit de wolk. Dit is de eerste keer dat sterrenkundigen bewijs hebben gevonden dat een schokgolf ontsnapt uit zijn cocon van gas en stof!

Geinig weetje

De schokgolf van de supernova-explosie heeft het gas op deze foto verhit tot een temperatuur van wel 100.000.000 graden Celsius!

Share:

Maggiori Notizie
16 September 2020
14 September 2020
10 September 2020
3 September 2020

Foto

Liberandosi da un bozzolo cosmico
Liberandosi da un bozzolo cosmico

Printer-friendly

PDF File
956,4 KB