Seguici
iBookstore
Android app on Google Play
Like Us
Un programma di
Griezelige spookster
09 January 2013

Miljoenen mensen over de hele wereld geloven in geesten. Sommige mensen beweren er zelfs eentje te hebben gezien. En nu kun jij jezelf beschouwen als lid van die club! Deze griezelige ruimtefoto laat namelijk een zware ster zien die zich al in het hiernamaals bevindt. Je zou het dus een ‘spookster’ kunnen noemen.

Een grote ster bereikt het einde van zijn leven wanneer zijn brandstof opraakt. Op dat moment worden de buitenste lagen van de ster weggeblazen door een krachtige explosie, en stort zijn kern ineen. Terwijl de afgestoten lagen soms wonderlijke en fascinerende patronen vormen (zoals deze), gebeuren er in de kern nog veel interessantere dingen. Deze spookachtige foto laat een overgebleven kern zien van een zware ster nadat hij zijn lot heeft ondergaan.

Wanneer de kern in elkaar stort, wordt enorm veel materiaal – genoeg om onze Zon te maken – op elkaar geperst in een gebiedje dat maar zo groot is als een gemiddelde stad! De kern treedt vervolgens het hiernamaals binnen in de gedaante van een ander soort ster. In deze foto is de kern een ‘pulsar’ geworden. Dit is een ster die extreem snel ronddraait – nog sneller dan de wieken van een helikopter! Terwijl hij rondjes draait, spuwt de pulsar bundels materiaal uit. Kun je de bundel zien die naar boven uitsteekt?

Klik hier om de pulsar in actie te zien!

 

Geinig weetje

Pulsars hebben een extreem sterke zwaartekracht. Als je op hun oppervlak zou staan, zou je ongeveer twee miljoen miljard keer meer wegen dan op Aarde!

Maggiori Informazioni

 Deze Space Scoop is gebaseerd op een Chandra Press Release.

Share:

Maggiori Notizie
16 September 2020
14 September 2020
10 September 2020
3 September 2020

Foto

Qualcuno chiami gli Acchiappafantasmi!
Qualcuno chiami gli Acchiappafantasmi!

Printer-friendly

PDF File
1019,8 KB