Seguici
iBookstore
Android app on Google Play
Like Us
Un programma di
A je kdo poklical izganjalce duhov?
09 January 2013

Milijoni ljudi širom sveta verjamejo v duhove, nekateri celo trdijo, da so jih videli. No, sedaj lahko tudi sebe prištejete mednje! Ta strašljiva nova slika prikazuje masivno zvezdo po njeni smrti - v onostranstvu. Lahko bi rekli, da je 'zvezda duh'.

Velika zvezda konča svoje življenje, ko ji zmanjka goriva. Takrat močna eksplozija odpihne zvezdine zunanje plasti, jedro zvezde pa se sesede samo vase. Medtem ko lahko razpihnjene zunanje plasti ustvarijo prav presenetljive in barvite vzorce (kot je ta tukaj), pa se zares zanimive stvari dogajajo v jedru. Ta strašljiva vesoljska slika prikazuje gosti ostanek jedra masivne zvezde po tem, ko je doživela svoj dramatični konec življenja v eksploziji.

Medtem ko zunanje plasti zvezde eksplozija razžene, se jedro sesede samo vase. Toliko snovi, kot je ima naše Sonce (in še več) se stisne na velikost, manjšo od običajnega mesta! Jedro nato prične svoje življenje v onostranstvu kot nova vrsta zvezde. Na tej sliki se je jedro ponovno rodilo v obliki 'pulzarja'. To je vrsta zvezde, ki se izjemno hitro vrti – še hitreje kot rotor helikopterja! Medtem ko se pulzar vrti, bruha dva nasprotna curka snovi - ali vidite enega od njih, ki se na sliki razteza navzgor? Kliknite tukaj in videli ga boste v akciji!

 

 

Cool dejstvo

Pulzarji imajo izjemno močna gravitacijska polja. Če bi stali na površini pulzarja, bi tehtali okrog sto milijardokrat več kot na Zemlji! 

Maggiori Informazioni

 To je otroška verzija novice Rentgenskega observatorija Chandra.

Share:

Maggiori Notizie
16 September 2020
14 September 2020
10 September 2020
3 September 2020

Foto

Qualcuno chiami gli Acchiappafantasmi!
Qualcuno chiami gli Acchiappafantasmi!

Printer-friendly

PDF File
1019,9 KB