Seguici
iBookstore
Android app on Google Play
Like Us
Un programma di
Kaybolan Kuyruklu Yıldız
31 August 2017, Istanbul

Her yıl bir sürü kez, gece gökyüzü yüzlerce ateş topu tarafından aydınlatılır. Bunları "Kayan Yıldız" olarak bilebilirsiniz ama aslında yıldızlarla hiç bir alakaları yoktur. Bunlar gerçekte meteor adı verilen atmosferimizde yanan ufak taşlardır. 

Bazen meteorlar gruplar halinde yeryüzüne düşer. Bu olaya "meteor yağmuru" denir. 

Meteor yağmurlarına kuyruklu yıldızlar neden olur. Kuyruklu yıldızlar uzay tozu, kaya ve buzdan oluşur. Güneşe yaklaştıklarında sıcaklık buzun erimesine neden olur. Uzay tozu ve kayalardan oluşan ufacık parçalar serbest kalarak parlayan bir kuyruk oluşturur. 

Dünya bir kuyruklu yıldızın içinden geçince, kuyruktaki parçacıklar meteor yağmuru olarak atmosferimizde yanar. 

Özellikle ilginç bir meteor yağmuru "Phoenicidler" (Fenikid) idi. Fenikidler 1956 yılında gökyüzünü aydınlatıp bir daha dönmediler.Astronomlar merak etti: Fenikidler nereden geldi ve nereye gittiler?

Cevabı bulmak için Blanpain adında bir kuyruklu yıldızı aramaya başladılar. 

1819 yılında iki farklı astronom Blanpain Kuyruklu yıldızını keşfetmişti, fakat o yılın sonunda kaybolmuştu. 

Neredeyse 200 yıl sonra bir asteroid bu kuyruklu yıldızın takip ettiği yolda gidiyordu. Ve açığa çıktı ki, bu çoktan kaybolmuş kuyruklu yıldızın kalıntılarından oluşuyormuş!  

Kuyruklu yıldızdan kaçan bütün buz, gaz ve kozmik toz bir kuyruk şeklinde hala uzayda dolaşıyordu. Asteroid gibi o da Blanpain Kuyruklu yıldızının yolunu takip ediyordu. 

Ve bu kuyruk Dünya ile çarpışınca, parçacıklar Fenikid meteor yağmuru olarak gökyüzünü aydınlattı!

İlginç Gerçek

 Bir meteor yağmurunu oluşturan maddeler uzayda aynı yönden gelir. Çoğu meteor yağmurları geldikleri takımyıldızın adını alır.Fakat tabi ki de takım yıldızdaki yıldızlar çok daha uzaktadır.

Share:

Maggiori Notizie
16 September 2020
14 September 2020
10 September 2020
3 September 2020

Printer-friendly

PDF File
1,2 MB