Satürn, gezegeni çevreleyen mükemmel halka setleri sayesinde güneş sistemindeki en güzel dünyalardan biridir. Güneş’e olan uzaklığı Dünya’nınkinden daha fazladır, bu nedenle Güneş etrafındaki bir turu daha uzun sürmektedir. Gezegenlerin Güneş çevresindeki bir turlarını tamamlama süresi bir yıl olduğundan Satürn’ün bir yılı Dünya’nın bir yılından daha uzundur. Satürn Güneş etrafındaki bir turunu tamamladığında Dünya’da 30 yıl geçmektedir.
Gökbilimciler yaklaşık her Satürn yılında bir – yani 30 Dünya yılında bir kez – gezegenin genellikle sakin atmosferinde büyük bir fırtına meydana geldiğini biliyorlar. İngiltere’deki Oxford Üniversitesi’nde çalışan gökbilimci Leigh Fletcher geçen yılın Aralık ayında ilk kez tespit edilen son fırtınaya ait araştırmaları yürüten bir gökbilim ekibinde yer alıyor.
Bu fırtına şimdiye kadar gözlenenlerin altıncısı. Fakat en sonuncu bu fırtınayı diğerlerinden ayıran bir şey var, şu anda Satürn gezegenin etrafında, gezegendeki fırtınayı gözleyen oldukça uygun konumda Cassini adında bir uzay aracı bulunuyor. Gökbilimciler şu anda uzay aracı Cassini’den yere gönderilen ve yeryüzündeki en büyük teleskoplardan biri olan Çok Büyük Teleskop’tan çekilen görüntüleri birlikte inceliyorlar.
Gökbilimci Leigh Fletcher çalışma ile ilgili şunları aktarıyor “Fırtına kocaman, şiddetli ve karmaşık bir parlak bulut patlamasına neden oldu”. Aynı zamanda fırtına nedeniyle Satürn’ün bulutlarının üzerindeki bölgelerde gökbilimcilerin daha önce görmediği, normalden fazla sıcaklık artışı da görüldü.
İlginç Gerçek
Satürn Güneş Sistemi’ndeki en büyük ikinci gezegendir (birincisi Jüpiter), fakat Satürn’ü içine alacak kadar büyük bir su kabımız olsaydı, gezegen suyun üzerinde yüzebilirdi, çünkü Satürn sudan daha hafiftir.
Maggiori Informazioni
Uzay Gazetesi'nin bu sayısı ESO Basın Bülteni kaynak alınarak hazırlanmıştır.
Share: