Asteroider er klossete å fotografere. Kan du forestille deg hvor vanskelig det er å få øye på en av disse små, mørke klumpene av stein mot den sorte nattehimmelen? I tillegg holder de seg ikke på samme sted. Akkurat som jorden går asteroidene i bane rundt solen. Og etterhvert som jorden roterer, kommer ulike asteroider til syne på himmelen.
Men astronomer gir ikke opp så lett og asteroider er noe de virkelig har lyst til å studere.
Å forstå hva asteroider er laget av vil hjelpe oss å finne ut hvordan vår planet og solsystemet vårt ble dannet. Ved å studere de kan vi til og med holde oss trygge – å vite hvor asteroider er og hvordan de beveger seg betyr at vi vil vite det dersom en av de er på kollisjonskurs mot jorden!
Asteroiden i dette bildet kalles Itokawa. Den ble kjent i 2005 da et japansk romfartøy kalt Hayabusa besøkte den og tok bilder – inkludert dette! Takket være Hayabusa vet vi den eksakte (merkelige) formen til Itokawa og dens størrelse, som er under det dobbelte av lengden til Eiffeltårnet. Men hva befinner seg under overflaten?
For å svare på dette spørsmålet har astronomer vendt blikket mot Itokawa nok en gang ved å bruke teleskoper over hele jordkloden. Ved å studere nøye hvordan asteroiden spinner rundt og bruke eksakte målinger av dens rare form, har astronomer klart å se under overflaten og inn i Itokawa steinete hjerte. Og det de har funnet er veldig merkelig.
På innsiden ser asteroiden ut til å bestå av to veldig ulike typer stein som har smeltet sammen. Dette betyr at Itokawa sannsynligvis ble dannet da to asteroider krasjet og ble sittende fast i hverandre.
Kult å vite
Hayabusas ferd til Itokawa var faktisk litt av en katastrofe. Det var meningen at romfartøyet skulle samle prøver av materie fra asteroiden, men den fungerte ikke som den skulle. Heldigvis bompet romfartøyet tilfeldigvis borti asteroiden og fikk skrapt av litt stein å ta med seg hjem!
Share: