I motsetning til mange andre fag, slik som historie og matematikk, trenger ikke vitenskap å læres gjennom en bok, du kan virkelig oppleve det. For når alt kommer til alt, er vitenskap studiet av verden rundt oss.
Så hvordan kan du «oppleve» astronomi? Vel, slik som man gjør i mange områder av vitenskapen: ved å observere. Se for eksempel på Messier 7, stjernehopen i dette bildet, som enkelt kan ses med det blotte øyet. Du finner stjernehopen i stjernebildet mange av oss kjenner som Scorpius (Skorpionen).
Jeg sier «mange av oss» fordi stjernebilder er som hemmelige agenter: de har mange forskjellige navn og ansikter etter hvor du befinner deg i verden. I India for eksempel kaller noen Scorpius for «det lenende kokostreet». Og innfødte stammer i Sør-Amerika syns at stjernene i stjernebildet tar formen til en vannslange.
Men en skorpion er kanskje dette stjernebildets eldste identitet. Det ble brukt i Sumer, en sivilisasjon som eksisterte for 5000 år siden!
Et interessant trekk i dette bildet er det kosmiske støvet som er spredt utover bakgrunnen. Det er fristende å anta at dette er rester etter gasskyen som dannet Messier 7, men støvet har ikke noe med disse stjernene å gjøre i det hele tatt.
Melkeveigalaksen har gjennomgått nesten en full omdreiing siden denne stjernehopen ble dannet for 200 millioner år siden. Bevegelsen til galaksen har flyttet og reorganisert stjernene og støvet en hel del, og spredt støvet gjennom årtusener.
Kult å vite
Hvorfor ikke gå ut og se om du selv kan finne dette stjernebildet? Det er mange websider som viser deg hva som befinner seg på nattehimmelen din. Et eksempel er «Planetarium», som du kan besøke på http://neave.com/planetarium/.
Share: