Seguici
iBookstore
Android app on Google Play
Like Us
Un programma di
Faceți cunoștință cu DeeDee, o pitică îndepărtată
15 May 2017

Poate îți aduci aminte că acum Pluto este catalogat ca fiind o “planetă pitică” (dwarf planet în limba engleză). În afară de Pluto mai sunt încă patru planete pitice în Sistemul Solar: Ceres, Haumea, Makemake și Eris;  și, se pare că încă un nou membru se va alătura în curând acestei familii - un obiect numit “DeeDee”.

Dar ce este o planetă pitică?

Asemănător planetelor obișnuite, planetele pitice sunt corpuri mici, cu formă sferică și care orbitează în jurul Soarelui. De fapt, singura diferență între o planetă pitică și o planetă normală stă în faptul că primele nu au făcut “curățenie” încă în jurul lor; nu au eliminat asteroizii rătăciți și alte bucăți mici de reziduri din spațiu.

Prin urmare, îndeplinește DeeDee toate aceste criterii? Nu suntem încă siguri.

DeeDee se află la o distanță de 100 de ori mai mare de Soare comparativ cu Pământul, și cam de trei ori mai mare decât Pluto. Este al doilea cel mai îndepărtat obiect descoperit vreodată în Sistemul Solar (cea mai îndepărtată planetă pitică este planeta Eris).

La acestă distanță enormă, DeeDee are nevoie de mai mult de 1100 de ani pentru a completa o orbită în jurul Soarelui. Este extrem de dificil de observat și aproape imposibil de studiat.

Dar telescopul ALMA a reușit să o fotografieze scoțând la iveală faptul că acestă lume mică are un diametru de doar 600 de kilometri; aproximativ cât marimea Marii Britanii. DeeDee are cel mai probabil formă de minge (atunci când un obiect are suficientă materie, forța de gravitație slefuiește o sferă aproape perfectă).

 

Cu toate acestea avem nevoie de mai multe informații pentru a spune dacă DeeDee este o planetă pitică sau nu. În orice caz, Pluto are acum un nou prieten nou la marginea Sistemului Solar.

Interesant

Planetele pitice nu sunt singurele planete care se ascund în sistemul solar. Unii oameni de știință cred că mai exsită o planetă numită Planeta 9 (“Planet 9”), care se ascunde la limita Sistemului Solar!

Share:

Maggiori Notizie
16 September 2020
14 September 2020
10 September 2020
3 September 2020

Printer-friendly

PDF File
1,0 MB