Geceleyin gökyüzündeki tüm yıldızları saymaya hiç çalıştınız mı? Yıldız sayan tek kişi siz değilsiniz, astronomlar da bunu yapıyorlar!
Zor bir iş gibi görünebilir, ama yıldızlar etrafımızdaki evrenin bazı büyük sırlarını ortaya koyabilirler. Bize devasa galaksilerin nasıl oluştuğunu ve farklı kimyasalların nereden geldiğini anlatabilirler.
Bilim insanları uzakta bir "Yıldız patlaması galaksisi" grubundaki büyük yıldızların sayısını araştırıyorlar. Bir yıldız patlaması galaksisinin özelliği bir sürü yıldız yapmaktır - normal bir galaksiden 10,000 kat daha hızlı yıldız yapabilirler!
Fakat bu galaksilerdeki yıldızları saymak o kadar kolay değil. Yıldız patlaması galaksilerinin taşıdığı yığınlarca yıldız yapan madde (kozmik gaz ve toz) içerideki yıldızları saklayan bir sis görevi görür.
Bu yıldızlara doğrudan bakmak yerine bilim insanları yeni bir yöntem geliştirdiler: Galaksilerin içindeki kimyasallara da bakıyorlar.
Bir yıldızın boyutunun yaşamı üzerinde önemli bir etkisi vardır. Büyük yıldızlar daha güçlü parlarlar, fakat bunun bedeli küçük kardeşlerinden daha kısa süre yaşamalarıdır. Ayrıca öldüklerinde uzaya farklı kimyasallar yayarlar.
Bu kimyasallar yıldız patlaması galaksilerinin gizemini açmanın anahtarlarıdır. Yıldız patlaması galaksilerinin bizim galaksimizden çok daha fazla büyük yıldız barındırdığını gösterdiler.
Bu keşif nedeniyle bilim insanları yıldızların nasıl doğduğu konusunda emin değiller. Öncesinde yeni doğmuş yıldızların Güneş'in kütlesinin 150 katına ulaşabileceği sanılıyordu. Şimdi ise bu sayının iki katı mümkün!
İlginç Gerçek
Güneş 10 milyar yıl yaşam süresi olan ortalama boy bir yıldız. Bilinen en büyük yıldız (adı R136a1) sadece yaklaşık 3 milyon yıl yaşayacak. Yani R136a1 bizim Güneşimiz'in yaşam süresinde 3000'den fazla kez yaşayabilirdi!
Share: