Uzay o kadar büyük ki, bazen arka bahçemizde sürprizler ve yeni bulgular ortaya çıkabilir. Gökbilimcilerden oluşan bir ekip, kahverengi cüceler olarak bilinen, yaklaşık 100 yeni dünya bularak bunu yaptılar!
Başarısız Yıldızlar
Astronomlar tarafından, kahevrengi cüceler "başarısız yıldızlar" olarak adlandırılmışlardır. Boyut olarak, Güneş Sistemimizdeki en büyük gezegen olan Jüpiter gibi dev bir gezegen ve küçük bir yıldız arasında bir yerdedirler. Ama bizim Güneşimiz gibi yıldızlar değillerdir, içlerindeki gazların nükleer füzyon denilen bir süreçte birleşip enerji vermeye başalamsı için asla yeterince ısınmazlar. Bunun yerine, oluştuktan sonra, kahverengi cüceler basitçe solmaya ve soğumaya başlar. Kahverengi cüceler düşük sıcaklıklarından dolayı çok parlak değildir. Bu durum da, gökbilimcilerin onları bulmasını zorlastırır. Bilim insanları bize göreceli olarak yakın olan kahverengi cüceleri gözlemlemeye çalışmakatdır, bunun nedeni de yakınlık arttıkça parakalık da aratacaktır.
Hazine Avı
Gökbilimciler Güneşimizin en soğuk ve en yakın komşularını bulmaya yardımcı olmak için, NSF'nin NOIRLab tesislerini ve dünya çapında bir gönüllü ağını kullanarak Backyard Worlds (Arkabahçe Dünyaları) projesinin bir parçası olarak işbirliği yaptı. Bu büyük ekip, kahverengi cücelerin ve gezegenlerin minik hareketlerini bulmak için teleskop görüntülerini dikkatle araştırıyor. Bugünlerde bu ekip, Güneş'e yakın yaklaşık 100 yeni dünya bulduklarını duyurdu!
Keşfedilen yeni kahverengi cücelerin çoğu bilinen en havalılar arasındadır. Hatta bazılarının Dünya'dakilere benzer sıcaklıkları bile var. Bu, muhtemelen su bulutlarına ev sahipliği yapacak kadar soğuk oldukları anlamına gelir.
Bu yeni keşiflere en yakın olanı, Güneş'ten yaklaşık 23 ışıkyılı uzaklıkta. Bu kahverengi cüce nesnelerin çoğu, yaklaşık 30 ila 60 ışıkyılı uzaklıkta.
Gelecekte başka hangi dünyaları bulacağımızı kim bilebilir!
Image credit: NOIRLab/NSF/AURA/P. Marenfeld. Acknowledgement: William Pendrill
İlginç Gerçek
Şimdiye kadar, Backyard Worlds projesinin istekli gönüllüleri, şimdiden Güneş'e yakın 1.500'den fazla soğuk dünya keşfettiler!
Share: